voordelen handgel

Hoe moet je handen wassen? Handen wassen is belangrijk, de 20-secondenregel moet je volgens het WHO en RIVM tot een onderdeel van je dagelijkse routine maken. De producten Handgel en Foam bruis zeeptabletten zijn voordelig, super makkelijk en helpen je daarbij.

Hoe moet je handen wassen? Volgens het RIVM en WHO is handen wassen belangrijk! soap4health.comRegelmatig handen wassen

De meesten van ons wassen onze handen al regelmatig (dat hopen we tenminste)! Echter door de vele bacteriën en virussen waaronder COVID-19, is gewoon je handen even onder de kraan houden niet genoeg. Het is een feit dat de overgrote meerderheid van de mensen zich niet houdt aan de aanbevelingen voor goede handhygiëne! Men wast de handen slechts een paar seconden door een korte douche onder de kraan of wrijven gewoon over hun broek. De aanbeveling van 20 seconden voor handen wassen is niet nieuw, maar dit is als gevolg van COVID-19 veranderd. Het is nu van groot belang om de verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen. Bescherm jezelf en anderen, was je handen!

Handen wassen belangrijk

Waarom is handen wassen belangrijk? De meesten van ons hebben nog nooit te maken gehad met een ernstige pandemie of epidemie zoals cholera of andere ziekten die rechtstreeks verband houden met hygiëne. Het idee dat het wassen van je handen een hoop ellende kan voorkomen lijkt ons daarom duidelijk. Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan door universiteiten en wetenschappelijke instituten als bijvoorbeeld het Massachusetts Institute of Technology. Lees hier meer over de noodzaak voor regelmatig handen wassen aan de hand van publicaties.

Gezicht aanraken

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de frequentie van het aanraken van het gezicht. Echter een studie, uitgevoerd aan de Universiteit van New South Wales, stelt vast dat de proefpersonen hun gezicht gemiddeld 23 keer per uur aanraken! En 44% van die aanrakingen in het gezicht hadden betrekking op contact met een slijmvlies (de ogen, neus en mond). COVID-19 en andere virussen worden met name juist verspreid via slijmvliezen (vloeistofdruppels van hoesten of niezen). Zodra die in contact komen met het slijmvlies van een andere persoon, hebben virussen en bacteriën een directe link met de luchtwegen. De frequentie waarmee je je ogen, neus of mond aanraakt, zou je er aan moeten herinneren dat het schoonhouden van je handen een van de meest effectieve manieren is om infecties te bestrijden.

Wanneer je handen te wassen?

Als u het risico op infectie wilt minimaliseren is regelmatig je handen te wassen met desinfecterende zeep, gel of foam noodzakelijk.

 • Nadat je hoest, niest of je neus snuit
 • Voor, tijdens en na het hanteren, bereiden en koken van voedsel
 • Voor het eten
 • Na gebruik van het toilet
 • Na op een openbare plaats te zijn geweest of een gedeeld oppervlak zoals een deurklink of leuning aan te raken
 • Voor en na de zorg voor iemand die ziek is

Hoe moet je handen wassen? Handen wassen doe je met Foam zeep bruistabletten en dispenser van soap4health.comWat moet ik gebruiken? 

Als algemene vuistregel geldt dat water en zeep altijd kunnen worden gebruikt wanneer je je handen wast. Handdesinfectiemiddelen op alcoholbasis zijn prima te gebruiken met name nadat je bijvoorbeeld deurklinken, liftknoppen, leuningen en dergelijken hebt aangeraakt. Is er echter geen zeep en water voorhanden dan kan het praktischer zijn om handsanitizers / handgel op alcohol basis of foam zeeptabletten te gebruiken. Er zijn geen speciale vereisten wanneer het gaat om de zeep of desinfecterende handgel die je gebruikt. Bij een virus of een bacterie zijn antibacteriële en desinfecterende handgel en Foam zeep net zo effectief als gewone zeep met water.

Bron: Wereldgezondheidsorganisatie

De individuele techniek kan verschillen maar als je je handen wast, moet je altijd het volgende doen:

 1. Maak je  handen nat met schoon stromend water of neem voldoende handgel als je onderweg bent.
 2. Bevochtig je handen rijkelijk met handgel of foam zeep. Bewerk ook de rug van je handen en tussen je vingers, dus niet alleen je handpalmen.
 3. Wrijf je handen tegen elkaar en zorg ervoor dat alle oppervlakken, inclusief de rug van je handen en tussen je vingers, minimaal 20 seconden schrobt.
 4. Spoel je handen af onder schoon water. In het geval van desinfecterende gel is dat niet nodig want het verdampt vanzelf ivm de alcohol.
 5. Droog je handen af aan een schone handdoek of met papieren wegwerphanddoeken. Je kan je handen aan de lucht drogen, maar probeer niets aan te raken totdat ze volledig droog zijn. Voor desinfecterende handgel zie punt 4.

De juiste timing

Het moeilijkste aan het onderhouden van schone handen is niet het daadwerkelijke wassen, maar ervoor zorgen dat je het lang genoeg doet. Je zou diverse hulpmiddelen kunnen gebruiken, maar als je aandacht besteedt aan het schrobben van elke vinger, je handpalmen en de rug van je handen, zit je al snel op die 20 seconden.

Welke techniek je ook gebruikt, dingen zullen met de tijd gemakkelijker en instinctiever worden. Hoe meer je van goede handhygiëne een gewoonte maakt, hoe gemakkelijker deze herhaalbaar wordt. In een mum van tijd wordt 20 seconden handenwassen een natuurlijk onderdeel van je routine.

Hoe moet je handen wassen? Handen wassen met handgel of handsanitizer Soap4health.comDesinfecterende Handgel kopen

Op onze website vind je aantrekkelijke aanbiedingen en mogelijkheden voor desinfecterende en verzorgende Handgel en handzeep kopen. Hoogwaardige en handige producten voor meerdere keren handen wassen per dag zonder dat je handen schraal worden. Ga hier naar de webshop!

 

Soap4health.com logo